Днешният 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура,

...
Днешният 24 май - Ден на българската писменост, просвета и култура,
Коментари Харесай

24 май през погледа на един учител с 25 години стаж

Днешният  24 май - Ден на българската книжовност, култура и просвета, е по-специален за учителя по български език и литература  Валерий Янков от шуменското учебно заведение " Панайот Волов ", на който следва пенсиониране. 

За мен това е последният празник , който ще чествам в учебно заведение. Иначе - празникът в никакъв случай няма да излезе от моето схващане. Аз съм обвързван с него и професионално, и прочувствено, споделя той.

Трябва да отдадем дължимото на братята Кирил и Методий за това, което са създали за нас и всички славянски нации, споделя учителят.

Повече от 25 години той преподава книжовния език на възпитаници от няколко генерации. Вижда и разликата сред тях.
 Валерий Янков dariknews.bg-->

Това е неизбежно - с навлизането на технологиите те се интересуват от от ден на ден неща и става по-трудно да се притегля вниманието им, обяснява  учителят и добавя, че макар това се стреми към това.

Господин Янков ясно си спомня и първия образователен ден през 1992 година , в който застава пред черната дъска. 

" Бях обезпокоен. Но децата бяха доста положителни и ми помогнаха да преодолея вълнението ", споделя учителят за класа отпреди 26 години. 

Въпреки че е натрупал забележителен стаж, вълнението пред влизането в клас остава.
 Валерий Янков dariknews.bg

Но когато вляза и видя децата, се укротявам, споделя той и разяснява, че изкарва часовете с тактичност - като лавира сред смешки, само че и повишение на звук.

През годините доста от неговите възпитаници са отпътували за чужбина, където учат в влиятелни университети. Много се веселя на триумфите им , споделя Валерий Янков и с усмивка прибавя, че когато те се връщат, му споделят " Искаме отново да сме възпитаници ".

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР